Magamról

14 éves koromban mikor odahaza elkezdtem pedzegetni, hogy szeretnék egy motorkerékpárt, határozott ellenállásba ütköztem. Nem engedték az ez irányú technikai sport iránti vonzalmamat kibontakozni. Atyám határozott nemmel elutasított. Hatásszünet, után hozzátette. Fiam a motorozás nagyon veszélyes. Ha már technikai sportot akarsz űzni, válaszd a repülést, az biztonságos. Röviden ez volt az előzmény. 15 éves koromban jelentkeztem a legendás Postás Repülőklubba (ma Opitz Nándor Repülőklub) vitorlázó repülő kiképzésre. Ennek már 32 éve. Mivel nem vagyok szélcsap most is ennek a klubnak vagyok a tagja. 16. életévemet mihelyt betöltöttem, már egyedül vezettem a repülőgépet. Az első típusom Góbé volt. Megjegyzem az édesapám nem csak egyedül repült 16 évesen, de 17 éves korában már oktatta is a repülést. De ez a háború utáni hőskor volt. Vitorlázó repülő szakszolgálati engedélyt szereztem majd később motoros repülő szakszolgálati engedélyt, valamint hőlégballon és hőlégballon oktatói szakszolgálati engedélyt. Minden vonz, amivel lehet repülni. Én olyankor érzem magam otthon, ha fent vagyok a levegőben. Az atyai megállapítás beigazolódott, repülés biztonságos, csak oda kell figyelni. Szerencsére a legnagyobb sérülésem, amit repülésem közben szereztem, a lábfejemen egy kék folt volt, mert rá tettek egy gázpalackot.

Repüléseim során szebbnél szebb élményben és látványban volt részem. Persze voltak munkás nehéz repülések is. Viszont egy repülést azért kiemelnék ami jelentős. Kimondottan munkás, mégis szép feladat volt. 1998 április 25-én hajnali felszállással repültem meg a ma is érvényben lévő Magyar Magassági Rekordot, 10364 métert. Részleteket a linken, feltöltés után található.

Ballonozás látványát, szépségét egy egy jól sikerült fotóval jól lehet bemutatni. A fotótárban megtalálhatók. Vannak viszont olyan helyzetek mikor egy filmmel sokkal jobban lehet érzékeltetni a ballonozás szépségét. Ehhez kívánok jó filmezést.

Ez a film egy komplett ballonutazást mutat be, a tervezés, hozzákészülődéses, a start, repülés, leszállás, összepakolás, hazavonulás. A ballonozást mint egy új világot fedezhetjük fel. A film készítéséből az operatőr barátomat szeretném külön kiemelni és utólag még egyszer megköszönni a munkáját.

Köszönet Kerekes Sándornak.